My Mac Software is running slow?

My Mac Software is running slow?

There are many factors that can cause your mac to run slow here are some of the basic ones and how to fix it ;

1: Spotlight Search is Indexing

It’s easy to check if Spotlight is what’s causing the slowdowns though, just click on the Spotlight menu in the upper right corner. If you pull down the menu to see an indexing status bar, you know it’s running.

You can also look in Activity Monitor for the “mds” or “mdworker” processes, both of which are related to Spotlight.

Solution: Wait for Spotlight to finish indexing, it usually doesn’t take too long.

2: Software Update Loading

How to Know: After a minute or so you’ll get a Software Update notification

Solution: Keeping system software up to date is one of the best things you can do as part of a Mac maintenance routine. Let it run, install the updates and reboot.

3: Low Disk Space

How to Know: Checking available hard disk space is a cinch, just go to the desktop and open any folder, then pull down the “View” menu and select “Show Status Bar”. Now look at the bottom of the Finder window you opened, if the number of available space is less than several GB’s, you should take action. If the number is 0, you need to take immediate action

Solution: The best thing to do is clear out files you don’t need any more. First, go to your Downloads folder and remove stuff you don’t need because it can fill up awfully quickly if you don’t clear it out yourself. 

4: Out of RAM

How to Know: Open “Activity Monitor” from the /Applications/Utilities/ folder, click on the “System Memory” tab at the bottom and look at the colourful pie chart. If you don’t see any green, you’re running low on “Free” memory and you can check just how low by looking at the “Free” item. “Inactive” is another potentially valuable resource to look at.

Solution: Quit apps that are no longer in use and try re-launching ones that you are using. Web browsers in particular, like Safari, Chrome and Firefox, will often consume more RAM than they need to the longer they are left open, as past web pages are stored in memory. Also, some websites have memory leaks. Quitting and reloading a web browser can often free up a ton of RAM.

5: High Processor Utilisation

How to Know: Again, open “Activity Monitor” from the /Applications/Utilities/ folder but click on the “CPU” tab at the bottom. Watch the “% Idle” for a few seconds, if that number is consistently below 60 or so, you have something that is eating up your processor.

Solution: Still in Activity Monitor, click the “CPU” item at the top to list items by processor usage. The topmost item(s) will be your culprit, if those apps or processes aren’t in use, quit them to free up CPU.

6: Too Many Apps Open at the Same Time

How to Know: The easiest way to tell is if the OS X Dock is a plethora of every app installed on your Mac.

Solution: Quit apps you aren’t using, the more the merrier.

7: Not Enough RAM for Your Needs

Speaking of running out of RAM and having too many apps open, it’s possible that you simply don’t have enough RAM to use your Mac at optimal speeds for your usage patterns. 

8: Your Desktop is Full of Icon Clutter

How to Know: Your desktop is a disaster of files, documents, folders, with more icons than wallpaper visible.

Solution: Tidy up your desktop, ideally down to just a few select important things. If this sounds daunting, even creating a new folder called “Desktop Stuff” and throwing EVERYTHING from the desktop into it will dramatically speed things up. Also, there’s some great apps out there that will tidy up your desktop for you, try those out if you’re bad at managing the desktop clutter, or consider hiding the desktop icons completely.

9: The Hard Drive is Failing

How to Know: You hear unusual sounds, clicks or chunking coming from your computer and hard drive. Running Disk Utility’s First Aid fails repeatedly or throws tons of errors that are unrepairable with the “Verify” and “Repair Disk” functions.

Solution: First, stop everything else and BACK UP YOUR DATA because you could lose it if you don’t. Run Time Machine, copy all your most important files to an external drive, whatever it takes. Next, buy a new hard drive and consider an SSD because they’re faster and less prone to some of the trouble traditional spinning drives are. Finally, consider taking the Mac to an expert, like the Genius Bar at your local Apple Store.

Have more questions? Submit a request

0 Comments

Please sign in to leave a comment.
Powered by Zendesk